13. јун 2013.

Moja kosa

Mnogo puta sam čula kako neka žena ili djevojka kaže kako je promijenila sve moguće boje kose. I vjerujem i ne vjerujem u to, ali evo i ja ću da ponovim isto:) Moja prirodna boja kose je neka smeđe-siva, ne znam kako to da opišem, smeđa je ali vuče na sivkasto i nema onaj lijepi smeđi odsjaj. Uz to ima crvenog pigmenta. I ono najgore i najvažnije-imam/imala sam gustu kosu, debelu i krutu dlaku, kosa mi je prirodno jako suha, a u međuvemenu sam se potrudila da dobije još neke krasne pridjeve: lomljiva, porozna, dehidrirana, oštećena. Imala sam i fazu u kojoj se razvlačila kao žvaka, a blago meni i fazu u kojoj su mi nakon češljanja otpadali komadići kose dužine oko 1 cm. Kad sam došla do faze da je pod rukom kao žica za pranje suđa, shvatila sam da je kucnuo zadnji čas da nešto učinim.

Eh sad se vi sigurno pitate kako sam od prirodno guste i suvkaste kose došla do metle i žice za suđe. To je umijeće i ne uspije svakom, ali ja sam se baš potrudila :D Počela sam da se farbam negdje pred kraj osnovne (da, da, a sad da mi neka djevojčica iz osnovne spomene farbanje čudom bih se čudila i sve prevrtala očima). Prva boja u koju sam se ofarbala je bila vatreno crvena sa 12% hidrogenom, naravno u kućnoj radinosti. Kada mi je to dosadilo negdje u 2. srednje, ne mogu baš tačno da se sjetim, onda sam se ofarbala u tada slavnu "plavu noć". Ha ha ha. To je bila crna sa modrim odsjajem, i nije mi ni loše stajala uz svijetao ten i zelene oči, ali je kosa izgledala kao plastična kosa crne barbike. Onda sam se negdje pred kraj srednje na kratko opametila pa se počela farbati u smeđe, ali tu nije kraj mojim eksperimentim, već naprotiv, početak. Tada sam počela da se družim sa svojim najboljim drugom koji je frizer i ja sam mu bila taman dobrodošla za sve vrste eksperimenata (ubiće me ako ovo pročita). Izvlačio mi je plave pramenove, farbao mi je vrhove kose (kao neki mini ombre) u tirkizno plavu (o da, i nismo se prestali družiti). Međutim sve bi to bilo i podnošljivo, jer je moja kosa sve trpila do tada i mogla sam je sama oprati kod kuće i namjestiti da mogu izaći takva vani, dok meni nije prije 6 godina sinula ideja da se želim ofarbati u plavo. Tada sam imala neki smeđi asimetrični paž ali odluka je pala i ja sam htjela biti plavuša po svaku cijenu. Svih tih godina sam se farbala u plavo i zlostavljala kosu kojoj to jednostavno nije prirodno stanje ni što se tiče boje ni što se tiče kvalitete, ali ja nisam htjela da čujem jer sam bila odlučna u namjeri da postanem i ostanem potpuno blond. Kosa mi je sporije rasla i uvijek se vrtila negdje oko ramena, i  vremenom se jako prorijedila i isušila ali sve je to išlo polako pa ja to nisam primijećivala u tolikoj mjeri i navikla sam se na to. Sve dok se u oktobru prošle godine nisam vraćala sa puta i u autu krenula da zavežem kosu i kad sam je dotakla došlo mi je da vrisnem. Jasno se sjećam tog trenutka. Metla. Došla sam kući i rekla drugu da me ofarba u smeđu najpribližniju mojoj prirodnoj i ošišala dobar dio kose. I sada se farbam istom bojom Essensity od Schwarzkopfa, otprilike na svaka 2 mjeseca. Od tad sam odsjekla preko 15cm i sada se divim svojoj novoj kosi, iako imam još neka 3cm oštećene kose i jedva čekam da i to ošišam, ali trenutno ne mogu kraće. To je moja duga i tužna storija, a evo sad i proizvoda koji su mi pomogli i pomažu da imam sjajnu i glatku kosu, pa se non-stop milujem po glavi:)))

Pošto kosu perem češće kod frizera (onog gore pomenutog druga sklonog eksperimentima) nego kod kuće, evo mojih proizvoda koje sam ostavila u frizerskom i koje koristim. Prvi je na redu fantastični duo (ovo zvuči kao da najavljujem na Evroviziji) iz Schwarzkopfa-Bonacure(BC) Fibre Force šampon i balzam.


U pitanju su proizvodi sa keratinom koji navodno prodire u srž dlake i popravlja oštećenja, i namijenjeni su upravo za kosu kakva je moja. Šampon je prilično tečan i ima malo sintetički, blag miris. Balzam koristim umjesto maske jer nakon toga stavljam jedan intenzivan tretman pa bi maska bila previše. Ne znam da li radi upravo ono što proizvođač tvrdi ali znam da mi je kosa poslije ovog znatno bolja i mekanija, ne mrsi se uopšte dok je mokra, i mnogo je ljepša na dodir kada se osuši. Nakon ovoga, stavljam takozvanu infuziju:


Ovo se zvanično zove Force Infusion i koristi se nakon balzama ili maske tako što se kosa prosuši peškirom i infuzija se nanese pramen po pramen. Ako je neka od vas radila keratin onda znate, postupak je sličan. Ne ispira se, kosa je na dodir mekša i glađa, miris je isti kao kod prethodna dva proizvoda ali se ne zadržava u kosi.  Inače, šampon i balzam se mogu kupiti u slobodnoj prodaji, ima ih u CM-u (oni inače imaju cijeli Schwarzkopf Professional program), ali infuzija ne može i neće ni moći, međutim može se kupiti u frizerskim salonima. Ovo pakovanje sadrži 8 tubica koje su meni za jedno nanošenje mada mislim da kod nekoga mogu i za dva, i cijelo pakovanje od 8 komada košta nešto između 30 i 35KM, znači po tubici oko 4KM. Šampon i balzam koštaju oko 18KM, ali ne sjećam se tačno ne držite me za riječ.

Kada ne koristim ovu kombinaciju, stavim Genera masku od ulja riže i karite putera:


Ova maska je mnogima od vas poznata i meni je odlična. Miris je blag, maska je kao neki rijedak puding. Držim je 5-7 minuta kada ne koristim infuziju. Kupila sam je u Tempu za neke 4KM, što je smiješno. Proizvođač je italijanska firm Fairness poznata po onom žutom velikom balzamu za kosu.

Nakon ove maske na mokru kosu stavim Balea mlijeko za hidrataciju kose sa mangom i aloe verom. Ono košta isto jako malo, ispod 5KM čini mi se, ali vrijedi bar 5 puta više. Miris je fantastičan, zadržava se u kosi, ne masti mi kosu, ne sljepjuje je i ne spušta. Ponekad ga čak stavim malo i na suhe vrhove iako to ne piše u uputstvu i dobro ih hidrira. Obavezno probajte ako već niste.


To su sve bili proizvodi koje koristim kod frizera. 
Kad perem kosu sama onda koristim ljubičasti Balea Glatt+Glanz šampon bez silikona. Obožavam ovakvo pakovanje njihovih šampona:) Ovaj sam počela koristiti nakon što sam na forumu saznala da su šamponi bez silikona puno bolji za kosu, dok maska i može da ima malo silikona da je zagladi. Šampon je namijenjen za ravnanje i sjaj kose, na pakovanju obećavaju 3 puta više sjaja, a s obzirom da moja kosa nije imala nimalo, i ta tri puta su dovoljno:)

Nakon šampona koristim Genrea masku za kosu sa kokosovim uljem, koja mi je jednom rječju fantastična. Košta kao i ona prethodna Genera, ali savršeno radi posao. Kosa mi je mekša, vrhovi su manje suhi. Držim je na kosi oko 10 minuta.


Na kraju koristim jedan apsolutno savršen proizvod. riječ je o Macadamia ulju u spreju čiji je puni naziv Healing Oil Speay. To je terapeutsko ulje koje se može koristiti na razne načine.


 Ja ga nanosim na mokru kosu i tada navodno skraćuje vrjeme potrebno za sušenje kose, što ja iskreno nisam primijetila. Ali primijetila sam da mi je koa mekša i ljepša a samo ulje fenomenalno miriše, mene miris podsjeća na neki uniseks parfem. Nanosim ga i na suhu kosu i na krajeve. Kada ga nanesem na cijelu kosu, malo je masti pa to u zadnje vrijeme izbjegavam ili jednostavno umjesto na kosu špricnem na ruku pa zatim ulje rasporedim po kosi. Ovo moje je od 60 mililitara i u CM-u sam ga platila oko 23KM, ali vrijedi toliko. Prije sam probala i pravo ulje koje nije u spreju ali meni je rezultat isti, ovo je manje koncentrovano ali se i ravnomjrnije nanosi i meni je praktičnije. Proizvođač navodi i da ovo ulje osim raznih blagodeti nudi i prirodnu UV zaštitu, to ne znam kako da provjerim, ali ću ipak ovog ljeta da ga nosim na bazen i pršćem tu i tamo. Probala sam i nerafinisano kokosovo ulje iz prodavnice zdrave hrane ali mene nije fasciniralo, mnogo bolje mi je bilo djevičansko maslinovo ulje koje sam stavljala na suhu kosu par sati prije pranja, ali to me strašno umara i ne mogu to da radim svaki put kad perem kosu, a perem je 2-3 puta sedmično što je loše ali frizura mi je takva da moram.

Eto ga napokon kraj:) To su bili moji omiljeni proizvodi koji su zaslužni što mi je kosa nekih 80% oporavljena, a nadam se da će od sad biti sve ljepša i da će ostati zdrava. Ako imate neki prijedlog za dobru hidrantantnu masku pišite i vi meni da nisam sve ovo džabe pisala:)))

Kiss

16 коментара:

  1. hjooooj jesi ti namucila kosu :D ali i ja sam, pramenovima! Sad pustam da moja raste, dosla je do pola, sto je super jer je jos uvijek aktuelan ombre pa se provlacim kroz to :P Davno sam pisala o tome sta koristim za kosu, moram da obnovim post jer se puno toga dodalo i promijenilo :)

    ОдговориИзбриши
  2. Moram da pronađem taj tvoj post, nisam još pročitala cijeli tvoj blog:) Ja mislim da je ovaj ombre mnoge spasio i pomogao da puste prirodnu boju:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nije mogao doci u bolje vrijeme :D ja sam zaboravila koje je boje moja prirodna kosa, sad je napokon vidim i ne znam zasto sam se farbala :D i zdrava je, podrazumijeva se... netretirana srecnica! :D

      Избриши
  3. Jadna tvoja kosa :) Ali bitno je da si se osvestila i da se trudis da popravis stanje.

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман3. 4. 2014. 14:59:00

    jao pa ti kao da si opisivala moju kosu prije je bila gusta vrhovi debeli poneki samo ispucali vrh, prirodno mi je suha, ali sada je kao metla kao sto ti kazes i to sve zahvaljujuci peglanju, feniranju, blajhanju,farbanju i zeljom za plavom boje kose. I ja sam se sad opametila i vracam se lagano u smedju boju( trenutno sam za smedja ali ici cu jos tamnije ) ma zivi uzas sve neke bijele tackice na kosi i samo tu pukne, ne mogu je ni pustiti zbog tog problema, kupila sam BC fibre force masku, doduse samo sam je jednom koristila do sada,ali imam osjecaj da sve sto vise koristimproizvoda za kosu ona je sve kora i sve je vise susi, pazim na sastav u zadnje vrijeme , sad sam na bojaninom samponu :(((

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moj je savjet da se redovno šišaš, to je najvažnije. Ja sam ošišala 25-30cm kose za godinu i po, i sad je već opet do ramena, jeste bolno ali se spržena kosa mora ošišati. Druga bitna stvar je šampon bez silikona, naizmjenično hidratantne i proteinske maske (BC je odlična, ne odustaj) i neki serum za krajeve ili ulje. I puno strpljenja:) Super je što si prešla u smeđe, mnogo je bolje za kosu, jer se rjeđe farbaš i koristiš duplo blaži hidrogen. Što se Bojaninog šampona tiče, koliko god se kunu u njega meni u njemu nema logike jer neki od sastojaka koji se mućkaju apsolutno nemaju uticaja na kosu (AD kapi npr.) ali ako tebi ne škodi ok:)

      Избриши
    2. Анониман4. 4. 2014. 09:21:00

      Osisala sam se u januaru jer sam rijesila da pustam kosu od pocetka ove godine pa da vidim dokle cu stici,a da, zaboravila sam da napomenem da koristim,kokosovo,ricinusovo bademovo ulje,ric je predobro zalisci su mi narasli od njega i sa uzivanjem mogu da pokupim kosu( pa eto cure ko ima problema sa tim), mada dok sam ga koristila i potrosila jednu bocicu nisam bas primjecivala neke rezultate i nisam vise htjela da kupujem, ali nakon nekog vremena sam primjetila ja i svi oko mene to je nevjerovatno a bila sam procelava sa strana :( evo sad je cetvrti mjesec i nije mi mnogo ispucala kosa( ali opet sam je sisnula za vrijeme mladog mjeseca pola cm ) mada je vise termicki ne tretiram mozda jer sam koristila bademovo ulje... jesi li ti koristila neka od prirodnih ulja. i hvala ti na savjetu i sto me ohrabri za BC masku sve najbolje od mene

      Избриши
    3. Koristila sam i kokosovo, i maslinovo i ricinusovo i ne znam koje mi je pomoglo ali isto mi se oporavila kosa oko usiju koja je bila kao zvaka, i na onom donjem dijelu vrata. Sad ne koristim jer mi je kosa super (vjerovala ili ne, ali napokon jeste:)), ali mozda kupim kokosovo pa da drzim tu i tamo prije pranja. Probaj obavezno Afrodita sampone, nije losa ni Nivea prskalica Long repair. Samo strpljivo i narasce ona:)

      Избриши
    4. Анониман5. 4. 2014. 10:48:00

      hvala na savjetima, nadam se da nisam bila dosadna, kokosovo sam tek pocela koristiti nadam se da ce dati oporavljajuci efekat :) a jesi li ikada koristila daliju masku za kosu crnu ili plavu, ja sam obisla cijelo sarajevo i nisam je nasla :(

      Избриши
    5. Ma nisi dosadna uopste, i meni su pomogli sa savjetima. Nisam koristila Dahlia maske jer se rijetko gdje mogu naći u BL, meni su super Still malina i med i čokolada, Genera, Loreal, Macadamia (koja je malo skuplja)...

      Избриши
  5. Анониман5. 4. 2014. 15:00:00

    aham nabavila sam stilovo med i cokolada, ali cu prvo malo BC da koristim, doduse meni se kosa puno i stanjila :(( ne izgleda to bas toliko uzasno ali ja to sve gledam subjektivno i prihicki djeluje na mene, a kad sam procitala tvoj post kao da sam sebe opisivala, doduse ja sam samo dvije godine eksperimentisala sa kosom a prije mi je bila bas jaka,gusta i prirodno kovdjava kosa ( nisu to one lijepe kovrdje ) ali bila je zdrava ne mogu da vjerujem da ju je nesto moglo u tako kratkom periodu ostetiti, ja sve nekako mislim da je to stres i to onaj hronicni kojim sam bila izlozena i blans :( a jesi li ulja koristila na tjemenu ili samo na duzini ? hvala puno na odvojenom vremenu ali moram te pitati jer si bila u slicnoj situaciji :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ricinusovo i na tjemenu i pakao je za nanijeti i oprati, ostala na dužini. I ja mislim da je stres u pitanju, kao i blanš jer moja kosa je sada neprepoznatljiva:)

      Избриши
    2. Анониман5. 4. 2014. 15:43:00

      stvarno mi je drago zbog tebe , nadam se da cu i ja imati dovoljno strpljenja,jer zelim duzinu do struka imala sam je prije nego sam pocela da je unistavam, ali posto je kvalitet boje opao ... bas sam pesimista. Farbas li se i dalje, jer sam procitala da si se ofarbala u boju problizno tvojoj prirodnoj boji

      Избриши
    3. Farbam tu i tamo izrast u boju približnu mojoj jer imam jedan sijed pramen pa moram, dužinu nekad samo stavim preljev od farbe i 3%hidrogena 10 minuta. Samo strpljivo, znam kako ti je, moja je konačno do ramena (a bila sam se ošišala do ispod ušiju) :)

      Избриши
    4. Анониман14. 1. 2015. 19:29:00

      Sta mislis o Alin samponu,jer znam da je namjenjen za opadanje i perut a ja nemam problema sa tim.? Moja kosa je inace gusta,ne znam koliko mi je on ucinkovit..jer ja bih htela da dobijem na duzini,da imam duzu kosu tj.pospjesim njen rast.Moze li mi ti preporuciti neki sampon,da je bas namenjen za rast? Pozdrav :)

      Избриши
    5. Nisam probala Alin, a odgovorila sam ti na mail:)

      Избриши