28. јун 2013.

Njega kože+kako se riješiti bubuljica :)

Većina nas se nažalost u nekom periodu života srela sa bubuljicama, i vjerovatno se neke od vas još uvijek bore protiv njih. Ovo što ću vam predstaviti su neki od proizvoda koji su meni pomogli da lice održim čistim. Ne pamtim kad mi je izašla bubuljica, za šta su zaslužne možda i moje godine (30 još par dana), mada i rutina do koje sam došla težim putem. Najveći problem je upravo u tome što kada nam lice poludi svaka od nas pokušava naći instant rješenje i poseže sa novim proizvodima koji obično samo pogoršaju stanje ili ih ne koristimo dovoljno dugo da bi djelovali. 
Kao tinejdžerka nisam imala nekih problema sa licem, sve do srednje škole kada su počele da mi izlaze akne samo na bradi. Bacila sam brdo para na kozmetičare i kojekakve preparate, ali je stanje ostajalo isto dok nisam naišla na Avene kozmetiku koja mi je tada sredila lice. Od tada mi je lice uglavnom ok, ali sam imala par faza proteklih godina kada bi mi bubuljice odjednom izlazile, i to preko noći. Probudila bih se ujutro i zatekla tri-četiri nove potkožne drugarice. Kada se to zadnji put desilo, provela sam bukvalno mjesec dana po 5-6 sati na internetu čitajući savjete i razne blogove. Meni je jako pomogao sajt acne.org i po meni je fantastičan izvor informacija i jedan od rijetkih pouzdanih. Muka mi je od sajtova koji predlažu npr. redovan mehanički piling dva puta sedmično ili nešto slično, koje očigledno pišu žene sa savršenom kožom, žene preko 80 ili muškarci sa suhom kožom:) Taj sajt je stvorio izvjesni Dan koji je slijedeći svoj režim izliječio akne, i moja rutina je bila slična toj, s tim što mi je lice sada dobro pa ubacujem i nove proizvode.
Negdje sam već rekla, ali ponoviću: moja koža je mješovita, osjetljiva i sklona potkožnim aknama na bradi i čelu. Na nosu i između obrva imam proširene pore, obrazi su mi normalni bez vidljivih pora, nekada blago suhi.

Evo šta ja sve trenutno koristim:)



Ujutro se umivam Dove sapunom, ovim najobičnijim, ostali mi smetaju zbog mirisa.


Znam, znam, sad će se mnoge zgroziti, ali to je jedini proizvod na ovom svijetu osim možda Avene Cleanance Soapless Cleansera koji meni odgovara. Probala sam svašta, ali sve što sadrži Sodium Lauryl Sulfate (SLS) ili Sodium Laureth Sulfate meni izaziva haos na licu. Za to sam saznala na gore pomenutom sajtu, jer sama nikako nisam mogla da identifikujem šta mi ne odgovara iako su mi sve te umivalice isušivale lice i izazivale mi nove potkožne akne. Pogledajte i same, većina gelova za umianje protiv akni sadrži ove sastojke ili alkohole koji dodatno isušuju i iritiraju kožu i podstiču pojačanu proizvodnju sebuma. Zbog toga sam probala i Dove sapun koji i sam ima poneki sastojak koji se generalno ne preporučuje, ali meni ne smeta. Ne isušuje mi kožu i ne izaziva mi nikakve probleme: ni potkožne akne, ni bubuljice ni mitisere ni milie-ništa.

Ovo što slijedi je najbolji proizvod protiv akni na svijetu, i za njega sam saznala poslije mnogo muke i mnogo grešaka i to opet na pomenutom sajtu. U pitanju je benzoil peroksid od 5%.


Ovaj koji ja koristim je Benzaknen njemačkog proizvođača Galderma i jedini je koji sam ja naša u Bosni. Koncentracija gela je 5%, a vi ako nađete slobodno uzmite i 2, 5% jer su rezultati isti, samo manje isušuje kožu. Po kojem principu ovo funkcioniše? Benzoil peroksid vrši blagi piling kože, što dovodi do povećanog obnavljanja ćelija, te napada bakterije koje izazivaju akne. Nanosi se direktno na aknu i utrljava kao obična krema, znači ne ostavlja se na samoj akni kao neki gelovi i kreme za ciljano liječenje. Pri tome treba biti jako oprezan jer je benzoil peroksid jako agresivan pa može doći do iritacije kože u okolini u vidu crvenila, guljenja i svraba (jednom sam pretjerala i namazala cijelu bradu i ujutro izgledala kao da imam teške opekotine). Još jedna stvar na koju treba obratiti pažnju je ta da je on u stvari izbjeljivač i da će uništiti tkaninu ako dođe u kontakt s njom. Meni se dešavalo da poslije korištenja operem ruke i obrišem ih peškirom i da mi izbijeli peškir, pa predlažem da poslije nanošenja operete ruke i osušite ih papirnim ubrusima. Takođe, nije poznato da li ima negativan uticaj na trudnice i dojilje, pa ako ste među njima, ja bih vam od srca preporučila da za sad izbjegavate ovaj proizvod. E sada kada sam navela sva upozorenja:) ide hvalospjev:) Ovo je proizvod koji vrijedi probati. Meni je smirio i one najgore potkožne akne koje se grupišu i koje bi inače ostale takve mjesecima. Ja sam ga nanosila naveče na ciljano mjesto sve dok se akna ne povuče ili dok se bar otok i crvenilo ne smanje i ne postane manje bolna. Nisam ga koristila ujutro jer se preko mora koristiti visoka zaštita od sunca, ali i zato što nikako ne funkcioniše ispod šminke, peruta se i puder ne može preko njega. Neuporedivo mi je bolji od svih tretmana koje sam probala, sve te druge sam slobodno mogla zamijeniti pastom za zube, efekat bi bio isti.

Ujutro poslije umivanja stavljam Sebamed Clear Face  Care Gel:


Čitala sam da mnogi sastojci ne odgovaraju problematičnoj koži, i da ih treba izbjegavati. Takvi su npr: 
Isopropyl Isostearate, 
Isopropyl Myristate,
Myristyl Myristate, 
Isopropyl Palmitate, 
Butyl Stearate, 
Isocetyl Stearate, 
Decyl Oleate i 
Isostearyl Neopentanoate
Ovo sam vam nabrojala one najgore:) Podatke o tome koji je proizvod štetan i komedogen možete pronaći  klikom ovdje. Ovaj gel ima fantastičan sastav, ne sadrži ni jedan od štetnih sastojaka. Sadrži aloe veru, pantenol i hijaluronsku kiselinu, ima ph vrijednost  5, 5 što je idealna okolina za suzbijanje bakterija koje izazivaju akne. Ne slaže se savršeno sa puderom, ali ja ga nanesem, sačekam neko vrijeme i onda se šminkam, i tada funkcioniše. Savršen je za smirivanje i svakodnevnu hidrataciju kože, ali ne matira ni najmanje pa ćete to morati riješiti nekim drugim proizvodom (ja rješavam kamenim puderom, prajmeri mi ne odgovaraju). Za ovaj gel sam se odlučila jer apsolutno ne škodi licu iako bih voljela naći neki koji je jednako dobrog sastava ali koji i matira, posebno ljeti.

Uveče koristim ovo:


Kao što vidite to je Uriage Hysec A.I. krema koja pomaže u liječenju postojećih bubuljica i sprečava nove bubuljice i nesavršenosti kože. Namjenjena je masnoj koži sklonoj nesavršenostima, odlično matira i ne isušuje kožu. Meni je jako pomogla i nije mi stvroila nikakve probleme. Zaista je nekomedogena, što piše na mnogim proizvodima, ali ovaj je stvarno takav. Može da se koristi po danu ali je onda neophodan visok zaštitni faktor preko, a ja lično ne volim da gomilam proizvode jedan preko drugog pa je koristim naveče. 

Evo i sva ti proizvoda zajedno:


Po meni, ovo je kombinacija koja garantuje čistu kožu:)
Pored toga koristim ponekad i ovaj Alverde Aqua piling:


koji je namijenjen da se koristi dva puta sedmično, sadrži zrnca za piling i odlične sastojke prirodnog porijekla, ne čini čuda i veoma je blag, ali ja poslije korištenja imam osjećaj da mi je koža čista i osvježena. Ne usuđujem se da koristim mehaničke pilinge jer mislim da ne odgovaraju koži kao što je moja pa zato ponekad koristim i ovu enzimsku Balea masku:


S vremena na vrijeme stavim i ovu Afrodita Hydra Thermal masku sa mineralnom vodom i hijaluronom koja mi lijepo zategne lice i da osjećaj punoće, kao kad se dobro naspavate:


Na sličici na početku možete još da vidite i ovu kremicu i serum koje koristim za područje oko očiju. Kremicu proizvodi Moja apoteka, jako je masna i bori se protiv borica oko očiju. Nju koristim naveče. Balea serum koristim ujutro, jako je lagan mada malo ljepljiv, sadrži hijaluronsku kiselinu (opet ja) i blago zateže kožu.


Još možete da vidite i Bioderma Sensibio H2O micelarnu kojom sam prezadovoljna i koju koristim za skidanje šminke, imam ovu verziju za osjetljivu kožu. Šminku mi skida savršeno, čak i vodootpornu maskaru, samo je nakapam na blaznicu i malo držim na oku i onda odstranim šminku.

Eto to su proizvodi koje redovno koristim i koji mi pomažu da lice održim čistim. Neki od njih su isključivo prootiv bubuljica dok druge koristim iz drugih razloga ali sam ih usput predstavila. Šta vi koristite?

Kiss

17 коментара:

  1. Imam manje-vise isti opis koze lica kao tvoj...

    Za ciscenje lica koristim La roche posay gel ujutro i navecer, i onda nanesem La roche posay effaclar duo kremu isto ujutro i navecer. Ponekad kozu ocistim nakon izlaska Cadeavera pilingom za suhu kozu za kosticama marelice jer se pokazalo da mi bolje djeluje nego onaj za masnu sa salicilnom kiselinom. Sminku skidam Bioderma sebium micelarnom. Na bubuljice ciljano stavljam ili ovaj benzaknen, ili ulje cajevca. U zadnje vrijeme je to ulje cajevca jer ima isti ucinak bez ovih stetnih posljedica kao kod benzaknena. Ako sam vec dirala bubuljicu :D onda preko stavim dermatol prah iz apoteke da to sasusi. Kao masku koristim zelenu glinu u prahu koju sama smuckam. Oko ociju imam neku baleinu za normalnu kozu ali htjela bih neku za koju znam da djeluje heh, ova je samo onako obicna hidratacija. To je otprilike to :)

    ОдговориИзбриши
  2. Citala sam o tvojoj rutini i znam, LRP jedva cekam da probam ali to kad budem isla u HR. Taj Cadeavera piling je Mullerov je li? Mislim da se sjecam da si pisala kako si greskom uzela za suhu. I meni se neki proizvodi za osjetljivu kozu pokazu bolji nego za masnu. Zaboravila sam napisati da nekad stavljam glinu, donijela sam neku iz Turske pa je mijesam sa vodom ili kiselom. Okolocnu i ja trazim bolju (i skuplju) ali ne mogu da se odlucim:)Bas nam je slicna rutina, ali vidis da je ocito dobra:DDD

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jeste, Cadeavera je Muller, sve si popamtila :D i jeste mi bolji ovaj za suhu nego za masnu i necistu, blazi je a opet ocisti. Jeste, bas nam je slicna rutina i bolje je stanje cim se drzim jednog, a kad pocnem da lutam po proizvodima, odmah ludi :)))

      Избриши
  3. Vidim da odlično njeguješ lice i sve samo hvaljeni proizvodi :))

    I ja volim Dive sapun za umivanje, odličan je !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala:) Ja se nadam da cu doci do nivoa na kojm si ti, sad se ne usudjujem da previse eksperimentisem da ne napravim haos. Sljedeca je dobra okolocna:))

      Избриши
  4. Zdravo,

    Evo lutajući po netu u potrazi za komedogenim preparatima dođoh i do tvog bloga i vidim da imamo slične probleme. Već sam ostavljala komentare kod Dear Skin i Make Up Arena. Moj je problem jako suha koža na obrazima i T-zona koja "sjaji krasno", a najveći problem je ta suha koža koja se pretvara u nepodnošljivu čim mi nešto ne odgovara pa nakon samo par sati od nanošenja počnu se stvarati mitiseri, prištići ili ljubičaste kuglice. Moje lice doslovno upija svaki puder, napisah kod Dear Skin da mi je Borujois Heathy Mix HG, ali samo zato što ne izaziva nove mitisere i sl. grozote - što se tiče postojanosti on nestane sa lica nakon nekoliko sati, ali ja sam navikla na to da mi koža "guta" pudere... Htjela sam ti reći ovo - ne znam jesi li pisala ili primijetila kod sebe, ali jako su ti komedogeni sastojci i znaju izazivati probleme na licu kod osjetljivih osoba titanium dioksid, bizmut hidroksid, kao i vitamin E odnosno tocoferol koji se koristi u kremama. Ovo pišem iz dugogodišnjeg ličnog iskustva

    ОдговориИзбриши
  5. Nisam znala da su i ti sastojci komedogeni, iako imam poduži spisak. Vitamin E u mom slučaju nije. Žao mi je zbog tvojih problema sa kožom, jesi li probala Evene cleanance emulziju? Ili Afrodita Oil control? Meni ni jedna od njih nije izazvala nikakve probleme. Što se tiče pudera, nije to normalno da ti koža "upije" puder, znači da ti baš nikako ne odgovara, probaj Vichy Dermablend obavezno ako budeš u prilici:)

    ОдговориИзбриши
  6. Uh, vjeruj mi, ja bih mogla napisati dr. disertaciju na temu osjetljiva koža:-) A imam godina, iskustva i milion isporbanih stvari za to (45 godina). Postoji samo par proizvoda koji mi ne stvaraju probleme na licu i njih se držim, ali nekad se koža doslovno prezasiti toga i treba novu vrstu njege, a onda mi je muka naći nešto novo da mi odgovara. Malo je smiješno čuti da suha kože ima mitisere, ali vjeruj mi, čim mi nešto ne odgovara, odmah se zacrne po obrazima (užas). Što se tiče pudera, nisam našla još nijedan da nije nestao sa moje kože odnosno da ga koža nije upila u roku od par sati, haha. Ili se počnu praviti ljuspice i lišajevi na obrazima... Probaću i ovaj Dermablend Vichy, mada mi prije nije odgovaralo ništa od Vichyja. samo se nadam da on nije za masnu kožu... Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jao nije smiješno što suha koža ima mitesere, nego mi je žao:/ Dermablend meni odgovara na mješovitoj, ali ne znam kako bi se ponašao na suhoj, preporučila sam ti ga jer sigurno ne pravi probleme na licu. Jesi li probala Revlon Colorstay za suhu kožu? Nešto od Avene (u gornjem odgovoru sam greškom napisala evene)?

      Избриши
  7. Анониман16. 9. 2014. 00:17:00

    Ej draga imamo istu kožu,napokon da netko ima kožu kao ja ! .Koliko sam listala po forumima ,po netu svašta čitala ,onda kad taman vidim nešto mi odgovara ali proizvoda nema .Npr .na stranici acne org ,oni nude svoje proizvode koji mnogi hvale da su im pomogli ali to kod nas nema kupiti jel tako ? Ali čini mi se da si ti našla dobru zamjenu za to. Mom licu rijetko šta odgovara,Probala sam i klindamicin ,on mi nekad smiri kožu ali ne valja ga previše koristiti.E i možeš li staviti svoju slike prije i poslije ? Hvala !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Te proizvode sa acne.org mozes naruciti. Stavila bih slike i prije i poslije da ih imam, zaista, ali ih nemam.

      Избриши
  8. Ej imaš kožu kao ja to je rijetkost da nađem da netko ima kao ja.Imaju li ovi proizvodu u BiH? Očajna sam imam male sitne bubuljice na čelu nikako ih se riješiti :( E da i meni je odgovarao dove sapun ,koristim johnsons ali nema od njega pomoći .Klindamicin nekada koristim ,ali pošto diram lice ni to mi ne pomaže.Sve sam skoro probala iz cm-a i dm-a .Imam trenutno od alverde ona crvena tuba piling Heilerde .Help ! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sve ovo gore sa slike ima u BiH. Ja ti predlazem umivanje Dove sapunom ili Vichy Normaderm gelom, nakon toga ovu Uriage kremu a cijalno na bubuljice benzoil peroksid ili ulje čajevca, imaš kupiti u DM-u. Klindamicin je antibiotik i isuisice ti kozu, malo se odmori od njega. Piling izbjegavaj, maske su ok Afrodita i Himalaya Neem. To Alvedre crveno cudo je po meni preagresivno. :)

      Избриши
  9. Анониман30. 6. 2015. 14:06:00

    Zdravo! Mozes li mi molim te reci gdje si nabavila ovaj benzaknen gel? Ja sam koristila basiron gel, koji je istog sastava, samo drugi proizvodjac, ali njega je jako tesko nabaviti, pa se nadam da ces mi olaksati muke! :)

    ОдговориИзбриши
  10. Анониман26. 7. 2015. 16:18:00

    ja sam imala problema s aknama na obrazima, tacno po liniji udubljenja ispod jagodicne kosti do usana... nisam znala od cega je odjednom to pocelo. Koristila sam one clean and clear tonike i razne kreme kao na prirodnoj bazi i vrlo skupe ali to mi je samo pogorsavalo stvar...sve sam to prestala. Osim benzol peroxyde gela, slicnog kao pomenutog kod tebe, s tim da je kod mene 10%, i koristim ga samo kad mi iskoci koja pred ciklus. Sada koristim samo Pavloderm baby kremu i nanosim je poslije svakog umivanja, navece kad skidam sminku obicno je to uz tusiranje pa rukavicom (koju koristim iskljucivo za lice) malo odradim mini piling, znaci perem lice obicni msapunom, bilo kakvim gelom za tusiranje, bez ikakvog straha da ce mi nesto uciniti, ali svaki put samo Pavloderm na lice. Sada nemam nikakvih problema. I da naglasim problemi su mi poceli u 22. godini a sada mi je 27

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja ga koristim samo na bubuljici, ali ih je srećom malo u zadnje vrijeme. Slažem se sa tobom da su većina proizvoda protiv akni gluposti i da samo odmažu, od svega što sam probala do sad funkcioniše najbolje benzoil peroksid samo kod nas nema u obliku gela.

      Избриши