2. јануар 2014.

Joico K-Pak Intense Hydrator

Drage čitateljke, srećna vam Nova i svi praznici, nadam se da uživate kao što sam i ja nakon puno posla, pa sam zato malo produžila pauzu između postova, ali ću se potruditi da se to ne dešava često.

Danas ću vam pisati o proizvodu koji slobodno mogu nazvati najboljim proizvodom u prošloj godini:) U pitanju je Intense Hydrator tretman za kosu iz poznate K-Pak linije američkog proizvođača Joico. Njihovi proizvodi se kod nas prodaju uglavnom u frizerskim salonima, ali se mogu i naručiti po nešto pristupačnijoj cijeni. Ovaj sam platila cijele 54KM, ali vrijedio je svake marke.

Ako čitate moj blog sigurno se sjećate da sam pisala o svemu što sam priredila  svojoj kosi i kako sam je dovela u jadno stanje, a ako niste, po ko zna koji put vas podsjećam da to možete pročitati u ovom postu. 
Trenutno mi je kosa u fantastičnom stanju, ne puca ni najmanje, ne mrsi se, odlično se češlja i jedva čekam da još malo naraste pa da vidite i neku sličicu. Trenutno je negdje "ni tamo ni ovamo", između brade i ramena. Žao mi je što ne mogu da nađem neku sliku na kojoj se jasno vidi stanje moje kose ranije, ali je nemam jer sam uspješno (ili manje uspješno) maskirala stanje peglanjem i vezanjem, ali vjerujte mi bila je suva i porozna i jadna, ono nikome ne bih poeželjela. Pri svakom češljanju bi mi otpadali komadići kose dužine 1-2cm, dalje ne moram da vam dočaravam.


Ovaj tretman (ne znam kao drugačije da ga nazovem, jer nije klasično pakovanje ili maska) je namijenjen oštećenoj i suhoj kosi. Ako vaša kosa nije takva, onda ga preskočite jer za normalnu kosu ima puno jeftinijih varijanti:) 
Međutim, ako vam kosa jeste suha, porozna i oštećena onda je ovo prava stvar za vas.  
Sama dlaka se sastoji iz niza slojeva.Ti slojevi se suštinski sastoje od keratina koji je protein. Oštećenoj kosi upravo treba proteina koji su odgovarajuće strukture i veličine i koji prodiru u srž kose i zaglađuju i "popravljaju" oštećenja. Međutim nije dovoljno samo zakrpiti oštećenja, već treba nadoknaditi i vlažnost kose i omekšati je, a za to služe hidratantni sastojci. Ovo je super tretman baš zbog toga jer je jedna moćna kombinacija i jednih i drugih. 


Na slici iznad možete vidjeti skraćeni prevod uputstva za upotrebu. Super je što je tretman potrebno držati samo 3-5 minuta, ali vi slobodno možete malo produžiti to vrijeme i ništa se neće loše desiti. Ne znam znate li sve, ali kod npr. čisto proteinskih pakovanja se zna desiti da se kosa nekako ukruti i da poslije pakovanja bude još grublja na dodir. To je znak da joj hitno treba i neke dodatne hidratacije i da ste proteinsko pakovanje držale predugo. Njima je dovoljno 10 minuta, a hidratantna možete držati koliko hoćete.. 
Sa ovim vam se to neće dogooditi već ćete za 5 minuta dobiti svileno glatku kosu koju nije potrebno ni češljati. Ionako se češljanje ne preporučuje na vlažnoj kosi, ali ako baš morate uzmite neku drvenu četku ili tangle teezer:)


Ovdje možete vidjeti spisak sastojaka, i za vas koje se ne razumijete najbolje, u vrhu liste su hidratantni sastojci i alkoholi koji pomaću vlaženju kose, a zatim slijede nekoliko vrsta keratina, te ulja itd.
Ja ovaj tretman koristim od negdje jula i 100% sam sigurna da mu mogu zahvaliti na oporavku svoje kose, jer pored toga koristim šampon bez silikona i nekada Loreal SOS serum ili neko ulje ili silikon za vrhove. Dosta sam se i šišala, ali to nije moglo oporaviti dužinu koja je sada zdrava kao da nikad nije bila tretirana, a kamoli prislino plava:) 
Potrebna je jako jako mala količina proizvoda, veličine oraha recimo, tako da ovaj proizvod na kraju uopšte nije skup koliko se čini na prvu. Moj savjet vam je još da nikada ne stavljate pakovanje na tjeme jer bespotrebno mastite kosu i skraćujete period do idućeg pranja, a kosa pri korijenu vam je i onako zdrava. 
Eto, nadam se da vam nije bilo dosadno čitati ovo moje piskaranje, ako imate dodatnih pitanja o kosi, rado ću vam odgovoriti:)

6 коментара:

  1. Toliko probamo jeftinijih stvari ili kupimo odjenom nekoliko jeftinijih, a na kraju dođu skuplji od ovog. Pa tako ako baš odgovara kosi onda i nije skupo :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam imala problem što sam probavala sve i svašta i kupovala nemilice pod izgovorom "jeftino je". Sad sam prilično promijenila filozofiju iako ponekad omaknem;) Ima super jeftinijih maski za kosu, ne kažem da nema (Still npr) ali za ekstremno oštećenu baš i ne vjerujem. Jedini lijekovi su makaze iovako nešto:)

      Избриши
  2. Ne treba stavljati ovakve proizvode na teme ne samo zato sto je kosa u tom delu zdrava, vec zbog toga sto odredjeni sastojci kao na primer silikoni ne treba da dodju u dodir sa temenom, jer to prouzrokuje razlicite probleme-perut, svrab, opadanje kose (jer silikoni zapuse kanal korena i koren pocinje da slabi)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U pravu si, ja sam primijetila da mi se kosa brže masti, a potpuno je nepotrebno stavljati na tjeme. Ja primijetim ogromnu razliku od kad izbjegavam silikone u šamponima:)

      Избриши
  3. Jel neko zna gdje ima u Sarajevu da se kupi ovaj hidrator :)

    ОдговориИзбриши
  4. Najbolje bi bilo da ga naručiš online, puno je jeftiniji. Evo ovdje na primjer: http://eu.strawberrynet.com/haircare/joico/k-pak-intense-hydrator-treatment/162631/#DETAIL :)

    ОдговориИзбриши