28. август 2014.

Balea dezodoransi bez aluminijumovih soli: Malina i limuska trava i Kokos i nektarina

Već sam vam niz puta spominjala dezodoranse sa i bez soli aluminijuma u prethodnim postovima, i uvijek sam se ograđivala od zaključaka jer je to jedna veoma opširna i ozbiljna tema. Tako sam neko vrijeme razmišljala da li uopšte detaljnije da je se dotičem jer nisam medicinske struke i može izgledati neozbiljno, međutim ipak sam se odlučila da pokušam.
Neke od vas možda već znaju da je moja mama umrla od raka dojke. Živjela je sa tom bolešću 15 godina i naravno da sam se i ja uz nju informisala i da je to nažalost jedna od stvari o kojoj znam najviše. Uvijek sam bila osjetljiva na tu temu i ne mogu vam opisati koliko bijesna budem kad naiđem na neki članak tipa da neki začin ili neka budalaština liječe rak dojke. Bila sam u stanju da vrištim kad to pročitam i smatram da to treba biti kažnjivo jer se u lice smije svima nama čiji su najdraži izgubili tu bitku i indirektno nam govori da nisu bili pametni jer lijek eto postoji. Fuj. Druga stvar koja mi smeta u vezi sa tim su komentari kako eto stres izaziva rak. Znači moja mama je bila pod stresom i zato je umrla, a ostale su naše žene zen pa ih stres ne dotiče i zato žive? Evo pobjesnila sam dok ovo pišem.
Još jedna stvar koja se često dovodi u vezu sa rakom dojke su soli aluminijuma, to jeste aluminijum hlorohidrat (engl. aluminum chlorohydrate). Naš narod uživa da stvari pojednostavi pa se cijela ta sumnja da taj sastojak nepovoljno utiče na zdravlje svela na: "Ne koristi nikakav dezodorans!". Znam imena doktorica koje su svojim pacijentkinjama govorile da ne koriste dezodorans (ne anti-perspirant, već bilo koji dezodorans, to jeste bilo šta što se nanosi na regiju ispod pazuha)i da se ni slučajno nikako i ničim ne depiliraju. To ne bih da komentarišem, opet će mi izazvati stres, a treba biti zen:)

I tako sam ja godinama čitala studije, nabavljala knjige i došla o zaključka da zaključka još uvijek nema. Ako vas zanima ta tema proguglajte jer bi bilo previše da vam ovdje navodim studije, ali navešću onu najpoznatiju koju je sproveo doktor Kris McGrath 2003. godine na uzorku od 437 žene koju možete pročitati OVDJE, a u čijem abstraktu se navodi citiram: "In conclusion, underarm shaving with antiperspirant/deodorant use may play a role in breast cancer. It is not clear which of these components are involved."-"Zaključak je da brijanje područja ispod pazha uz korištenje antiperspiranta/dezodoransa može da igra ulogu u razvoju raka dojke. Nejasno je koje od ovih komponenata učestvuju u tome." Studija postoji još bezbroj, ali ova se spominje najčešće i na nju se pozivaju svi protivnici antiperspiranata.

Ja nisam ubijeđena da brijanje područja ispod pazuha i korištenje dezodoransa direktno izazivaju rak dojke, međutim, nakon neugodnih iskustava sa određenim dezodoransima koji su mi izazvali naticanje limfnih čvorića ispod pazuha, odlučila sam se da pređem na dezodoranse tj. antiperspirante bez aluminijumovih soli, za svaki slučaj, i zato ću da vam testiram sve takve dezodranse koji se mogu kupiti na našem tržištu, a danas vam pišem o sljedeća dva:


Balea dezodorans sa mirisom maline i limunske trave-izbjegavala sam ga od kad se pojavio na policama misleći da malina i zaštita od znojenja ne idu zajedno. I naravno, pogriješila sam:) Miris maline je divan, svjež, kao kad pomirišete zdjelu svježih malina. Uopšte ne mijenja miris ni nakon sati nošenja i ne miješa se sa mirisom parfema. Jako je svjež ali i diskretan, možda je to i do mirisa limunske trave. Ne ostavlja nikakve tragove na odjeći što nije slučaj sa mnogim jako izvikanim dezodoransima. Ja ponekad imam problema sa pojačanim znojenjem ako sam umorna ili nervozna, ali iako ćete se sa ovim dezodransom ipak malo oznojiti (ne mnogo da ostanu grozne fleke na dojeći), neugodnih mirisa neće biti. Reći da me je ovaj dezodrans iznenadio bi bilo potcjenjivanje jer me je oduševio.
Evo i sastojaka:


Balea dezodorans sa mirisom kokosa i nektarine-sve što sam vam napisala za ovaj od maline važi i za ovaj, osim mirisa. Ovdje meni ne dominira ni jedan od ova dva, možda čak malo više nektarina, ali je taj miris takođe prijatan i nimalo ne guši što bi ste mogle pomisliti kada se spomene kokos. Ja sam ranije uvijek koristila dezodoranse koji mirišu na "svježe" i baš sam se teško natjerala da dam šansu ovakva dva mirisa ali mi je jako drago da jesam. Nosila sam ga za vrijeme 9 sati dugog putovanja i sumnjala da ovako nešto šareno, slatkasto i voćkasto može da spriječi neugodne mirise, i pogađate spriječilo je. Minimalno sam se oznojila i to je bilo to. Treba li više da ga hvalim?

Sastojci:



Spomenula bih vam opet da ako se odlučite da i dalje koristite dezodorans koji sadrže aluminijum hlorohidrat, izbjegavate Rexona dezodoranse jer su zaista prejaki, a naročito onaj crni Rexona invisible diamond jer je meni izazvao ozbiljne probleme.
Iako nije vezano za dezodoranse, savjetovala bih vam od srca da jednom godišnje odete na ultrzavuk dojke i bar na prvu magnetnu rezonancu ako imate malo više godina ili ste rađale, a na UZV možete i morate i češće ako koristite pilule za kontracepciju. Nije to ništa strašno i ne treba to izbjegavati iz straha jer možete dočekati veće probleme, i ja se bojim ali preživim tih pola sata i osjećaj je fantastičan.

Nadam se da vam ovaj post nije bio pretežak i da sam vam malo pomogla pri odluci, slobodno pišite ako imate ptanja:*

21 коментар:

  1. Odlican post, hvala na informacijama...
    da li mozda znas koji sve dezodoransi nemaju aluminijumsku so i ostale stetne sastojke,?
    pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Koliko ja znam od Baleinih samo ova dva, možda griješim, provjeriću. Nivea ima jedan, SebaMed, Neutro Roberts, takođe postoje i neki aloe vera koji se mogu kupiti u apotekama. Pisaću o svakom koji nađem, a ti pročitaj, uvijek napišu, ili okreni i pogledaj listu sastojaka i traži ima li napisano kao što sam napisala na engleskom:)

      Избриши
    2. Hvala puno na informacijama. :)

      Избриши
  2. Slažem se sa svime što si rekla, nama je profesorica u osnovnoj školi govorila kako je Rexona najopasniji dezodorans na tržištu i da sadrži najviše štetnih sastojaka.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam se ubjeđivala da je to sve isto dok mi se nije pojavio bolni čvorić veličine graška. Strašno. Sad imaju i neke maximum protection, to samo mogu da zamislim šta sadrži.

      Избриши
  3. Evo ja imam ovaj od kokosa i nektarine i stvarno sam ostala ugodno iznenađena njime. Jako dobra zaštita i fini miris. A bez aluminijevih soli. Kud ćeš bolje. Još sam svoj kupila uz dm-ov popust na Danima Brazila za nekih 6 kn pa mi je poslije bilo žao što nisam uzela još. Bilo bi lijepo kad bi jedan post posvetila isključivo raku dojke.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To je za mene izuzetno bolna tema ali razmisliću o tome jer bi bilo korisno, mnoge žene zaista imaju malo pouzdanih informacija o prevenciji i pregledima ako izuzmemo one gluposti iz ženskih novina, rijetko gdje se na našim jezicima piše ozbiljno o tome. Što se dezodoransa tiče on i inače nije skup, kod nas oko 3KM, što bi bilo 11-12KN.

      Избриши
  4. Prvi post koji sam procitala,bio je o stetnosti dezodoransa,tj o zdravim dezodoransima!! Ja koristim Neutro Roberts,bas odavno i zadovoljna sam bas!! :D super post!! :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kod nas ih nema, ali čitala sam negdje o njima pa znam da nemaju aluminijum holorhidrat. Probaću obaezvo ako ih nađem. Hvala ti:)

      Избриши
  5. hvala na info,,ja koristim od limete isto ballein super i ove ću isprobati

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Divan je, mnogo puta sam ga kupovala, on ne sadrži alkohol ali sadrži aluminijum hlorohidrat:)

      Избриши
  6. Odlican post . Cim sam procitala post,odmah sam otisla vidjeti sastav na mojim dezodoransima , na Adidasovom nema aluminijevih soli,osim ako se ne kriju pod nekih drugim imenom, a u Avonovom roll-on sticku se oni nalaze visoko na 2.mjestu, ne moram ni govoriti da je taj roll-on odmah zavrsio u smecu.Hvala na ovako korisnom postu , i da , mogu li se aluminijeve soli kriti pod nekim drugim imenom osim "aluminium chlorohydrate"? Ove Baleine u sigurno probati , volim miris malina , ali i kokosa i amblaza im je bas lijepa.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hemija mi nije najjača strana, ali koliko sam našla, postoji više soli alumijuma, ova je tek jedna od njih. Ne znam da li proizvođači antiperspiranata koriste druge nazive ali na Wikipediji su kao sinonimi navedeni: Aluminium hydroxychloride, Aluminium chlorhydroxide, Aluminium chloride basic, Aluminium chlorohydrol i Polyaluminium chloride-svaki od ovih naziva je sličan i ne bi ih bilo teško prepoznati, AKO se koriste. Otkrila sam i da Balein crno-ljubičasti dezodorans Romantic Star takođe ne sadrži alumijumove soli, probaću i njega:) Hvala za informaciju o Adidasu, ne pamtim kad sam ih koristila posljednji put, detaljno ću da ih pregledam:)

      Избриши
    2. Анониман20. 9. 2014. 14:47:00

      Nakon ovog tvog posta sam neki dan otisla u DM i odabrala ovaj od maline. Znala sam i prije dosta o ovoj temi ali eto covjek se zanese nekim drugim stvarima i na ove zaboravi obracati paznju. Pregledala sam sve svoje dezice iz ormarica i svi su odletjeli u smece. Ukljucujuci i adidasov, jer je i on sadrzavao aluminijeve soli. Ovaj moj 100% jeste sto znaci dobro provjeriti, mozda i ima neki koji ne sadrzi. Hvala na ovom postu. Sada se stvarno drzim pravila da cu obavezno gledati sastav. Pozdrav!

      Избриши
    3. Postoje Adidas bez alumijuma, to su one tanje bočice u boji. Drago mi je da sam pomogla, taj od maline je odličan, trenutno trošim Mango Mambo i crni Romantic Star:)

      Избриши
  7. žao mi je zbo tvoje mame. ja dezodoranse ne koristim jer su me počeli gusit pa kasljem a sestra mi ima baleine koji su blazi no svejedno opet kasljem. uzv grudi meni nitko nikad nije spominjao pa ni ginekologica

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kako se snalazis bez njih? Mislim kako sprecavas neugodne mirise? Išla sam ti na profil pa vidjela da si mojih godina, i nezamislivo mi je da ti niko nigdje nije spomenuo, nemam riječi. Nemoj pogrešno da shvatiš, ali bilo bi dobro da promijeniš ginekologa:) Proguglaj malo ultrazvuk dojke pa ćeš vidjeti i sama, i obavezno otiđi, nažalost to je jedna od onih stvari koju mi žene moramo. Nije ništa strašno, dr ti nanese neki gel i onda ultrazvucnom sondom prelazi preko grudi i pazuha, to sve traje mozda pola sata, nije ni neprijatno ni bolno a može spasiti život:)

      Избриши
  8. Анониман2. 9. 2014. 16:09:00

    Pozdrav Daco,iskreno mi je zao bog tvoje majke,zaista...Reci mi imaslis li iskustva sa kristalnim solima/sapunima,kakvi su oni i da li su stetni.Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na lijepim riječima. Ja ih nisam probala, ali žena mog druga jeste i prezadovoljna je, probaću ih i ja sigurno, samo ranije nisam bila u potrazi za zdravim varijantama jer nisam imala problema. Milsim da nisu štetni, ali informisaću se još na tu temu. Na mojoj FB stranici ću uskoro objaviti slike svih dezodoranasa koje sam našla koji ne sadrže soli aluminijuma:)

      Избриши