18. март 2014.

Garnier Neo anti perspirant

Prije nekih mjesec dana je mnogo blogerki iz Srbije pisalo o ovom anti perspirantu i odmah me je zainteresovao. Nedugo zatim sam ga kupila ali nisam htjela da pišem recenziju jer ih je u to vrijeme bilo previše, a i željela sam da ga bolje testiram. 



Neo dolazi u pet verzija, (ja sam kod nas vidjela tri) od kojih je jedna bez mirisa. Ja sam izabrala ovu soft cotton, koja miriše svježe i nenametljivo, ali miris ipak postoji. Inače volim takve mirise kod dezodoransa, ne volim napadne i one koje mi se miješaju sa mirisom parfema ili losiona za tijelo. 
Pakovanje je lijepo i zanimljvo, kao što vidite to je mekana tubica sa otovorom na vrhu kroz koji izlazi krema. Kakva sad krema, pitate se, kad je u pitanju anti perspirant:) Ovo je, u stvari, anti perspirant u kremi. Koliko se sjećam do sad nisam probala ništa slično osim možda Lidera deo kreme ali ona se ipak razlikuje od ovoga. Garnier obećava 48 sati zaštite, instant sušenje i navodi da Neo ne ostavlja fleke na odjeći. Inače su mi te fleke grozne, i mnogo sam odjeće upropastila koristeći neadekvatne anti perspirante.
Ja nekako po navici anti persprant ponekad nazivam dezodoransom jer je to riječ koju koristimo u našem jeziku, ali ako ćemo biti baš precizni, u pitanju je anti perspirant, znači proizvod koji sprečava znojenje, a ne pruža samo miris. 


Problem kod tog sprečavanja znojenja je u zadnje vrijeme u tome što takvi proizvodi sadrže aluminjumske soli, tj.aluminijum hlorohidrat koji se već neko vrijeme povezuje sa rakom dojke. S obzirom da je nas lako zaplašiti na takav način i da smo spremne jako osuđivati nešto na prvu loptu ako se digne panika, ja sam se malo potrudila i mjesecima čitala o svojstvima aluminjum hlorohidrata i njegovom vezom sa rakom  dojke, naročito jer je moja mama umrla od te bolesti. Međutim, nakon iščitanih bezbroj  studija sprovedenih u periodu od 2002. do 2011. došla sam do zakjljučka da apsolutno ni jedna nije potvrdila ovu povezanost. Pored aluminjumskih soli, neki od faktora navedenih u tim studijama  su i nanošenje krema za tijelo i sunčanje (a to se u ženskim novinama ne spominje) i depilacija područja ispod pazuha kao i navođenje činjenice da se rak dojke pojavljuje uglavnom u gornjem vanjskom kvadrantu dojke (u blizini pazuha), te činjenica da muškarci mnogo rjeđe oboljevaju od raka dojke. Mislim da je neozbiljno spekulisati takvim činjenicama u odnosu na anti perspirante, jer između ostalog navode da muškarci rjeđe oboljevaju jer se ne depiliraju i ne koriste dezodorans što je, biću slobodna, po meni notorna budalaština. Na stranu što je tkivo dojke muškaraca očito manje, dokazano je da ženski hormoni utiču na razvoj raka dojke što dovodi do zaključka da očito to ima veze sa uščestalošću raka kod muškaraca. Da dalje ne dužim , jer nisam medicinske struke, i bilo bi neozbiljno bez obzira na svo moje laičko znjanje, moje je mišljenje da ne postoje uvjerljivi dokazi da aluminum hlorohidrat direktno izaziva rak dojke i zato još uvijek koristim dezodoranse koji ga sadrže. Sve doktore koji savjetuju ženama da se ne depiliraju i ne nanose anti perspirante smatram opreznim, i tu se moj dalji komentar završava.

Evo i pozadine pakovanja  i liste sastojaka:



Kao što vidite, za cijenu od nekih 6,5KM dobićete solidnih 40ml proizvoda kojem je rok nakon otvaranja 12 mjeseci.
Kada se tubica lagano pritisne kroz rupice vam izađe krema, i ovo je otprilike količina potrebna za jedno nanošenje:



Krema odlično klizi pri nanošenju, ne "zapinje", nije presuha ni pretečna. Nedugo zatim se suši i osjećaj je kao da niste ništa nanijele. Sadrži i sastojke koji njeguju područje ispod pazuha, ali s obzirom da nikad nisam imala nekih iritacija ili ičega sličnog u tom području, to ne mogu da potvrdim.
Ono što mogu da potvrdim je da apsolutno štiti od znojenja i neugodnih mirisa. Testirala sam je preko mjesec dana, najduže ja mislim nekih 20-ak sati i osjećaj je bio isti kao da sam je tek nanijela. Od srca je preporučujem svima vama koje imate problema sa pojačanim znojenjem i neprijatnim mirisima, jer to je prava muka iako se redovno više puta dnevno tuširate, neki dezodoransi i antiperspiranti jednostavno ne pružaju dovoljnu zaštitu, naričito u toplijim mjesecima koji dolaze. 
Mislim da bi trebalo da se podrazumijeva da svaka osoba jako vodi računa o  higijeni, ali čekanje u redovima i vožnja javnim prevozom me redovno demantuju pa mislim da nije na odmet navesti i to.

Neo ne ostavlja apsolutno nikakve tragove na odjeći, čak i ako se obučem odmah po nanošenju. Često nosim i crne i bijele stvari, i veoma je nezgodno kad se pojave bijeli ili žuti tragovi, međutim, to se sa ovim antiperspirantom neće desiti.

Koje vi dezodoranse ili anti perspirante koristite?

4 коментара:

  1. Анониман18. 3. 2014. 18:58:00

    Jao, bas sam danas u CM-u gledala ovo i sve se razmisljam da li da probam. Bas mi uvijek treba neki jaci dezodorans, do sada me dobro sluzio Dove, ali svakako isprobavam Neo ako je tako dobar.

    ОдговориИзбриши
  2. Na sreću nemam problema sa znojenjem pa mi manje-više svaki dezodorans odgovara. Draži su mi oni u stiku nego u spreju jer su mi nekako učinkovitiji + ne ostavljaju miris. Ovaj sam vidjela kod neke YouTuberice, nisam znala da je došao kod nas :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja ponekad uzmem neki u spreju čisto da promijenim, ali me nervira miris i često kašljem od njih. Došao je i kod nas, ima i u Cm-u i u DM-u koliko znam:)

      Избриши